יום שלישי, 28 בדצמבר 2010

דלקת מפרקים ותזונה נכונה

הרפואה האלטרנטיבית טוענת ששינוי תזונתי יכול להביא להפחתה דרמטית של עוצמת הדלקת, להשקיט את הכאבים, ולהאט את קצב התפתחותה. גם כאשר הרגישות למחלה מסיבות גנטיות נשארת בגוף , ניתן לחיות חיים שלמים מבלי לסבול ולו מתסמין חולי אחד. כיום קיים מידע נרחב, שפע של ממצאים, וניסיון מקצועי רב, העוסקים בקשר שבין תזונה נכונה לבריאות המפרקים. על-פי נתונים אלו, באמצעות תזונה נכונה, ניתן לשלוט בתהליכי הדלקת ולהפחית את עוצמתה. תזונה נכונה עשויה להועיל לכל סוגי הדלקת (כמאתיים במספר), להפחית את עוצמת הנפיחות, להחזיר את הגמישות למפרקים הנוקשים ולהעלים את הכאבים.

תפקוד מערכת העיכול עלול להיפגם כתוצאה מהרגלי תזונה ואורח-חיים מזיקים. פגיעה זו, עלולה לפגום בתפקוד התקין של יתר מערכות הגוף, ולהביא להתפתחותם של תסמינים ומחלות שונות, בניהם סוגים שונים של דלקת מפרקים. תפקוד לקוי של מערכת העיכול, עלול לגרום לחסרים תזונתיים, כתוצאה מהחלשות כושר הקליטה והספיגה של רכיבי התזונה מהמזון. חסרים אלו יכולים להחליש את תאי המפרקים, לפגוע ביכולת התפקוד שלהם ולעכב את תהליך החלמתם. לראייה, נמצא שמרבית מלוקי דלקת המפרקים, סובלים מחסרים בערכי תזונה חיוניים כמו בויטמינים B, A ו- C , ממחסור ניכר במינרלים כמו סידן, מגנזיום, אשלגן ואבץ, באנזימי עיכול ומחסרים רבים אחרים. כמו כן, חסרים ברכיבי תזונה חיוניים, עלולים לגרום למצב של תת-תזונה המדכא את מערכת החיסון ומחליש את יכולתה להתנגד למחלות וליצירת מחלות אוטו-אימינויות. בכלל זה דלקת מפרקים שגרונית- מצב בו מערכת החיסון תוקפת את מפרקי הגוף.

מצב בריאותי לקוי של מערכת העיכול יכול לגרור אלרגיות למזון, לגרום למערכת החיסון לתקוף את המפרקים והרקמות ולעכב את תהליך ההחלמה. מצב זה מתרחש כאשר חלקיקי מזון שאינם מעוכלים דיים חודרים אל מחזור הדם דרך המעי, ועל ידי- כך מאיצים את התקפת הגוף על המפרקים.

הפרת היחס בין בסיס וחומצה בגוף, עלול להגביר את הסיכוי ללקות בדלקת מפרקים, במיוחד לאלו בעלי נטייה גנטית מולדת. בסיס וחומצה הן שתי תרכובות כיומיות, אשר יוצרות את הסביבה הפנימית של הגוף. תזונה לקויה מפירה את האיזון ביניהם ויוצרת סביבה חומצית שמעודדת את היווצרות הדלקת ומקשה על החלמתה.

במערכת עיכול תקינה, קיים איזון נכון באוכלוסיית חיידקי המעי (איזון בין כמות החיידקים המועילים והחיידקים המזיקים). חוסר איזון מן הסוג הזה, עלול למשפיע על החמרת עוצמת הדלקת. מאות החיידקים המועילים הקיימים במעי הבריא, מונעים את השפעתם המזיקה של החיידקים המזיקים וכמו כן הם נוטלים חלק משמעותי ביצור ויטמינים וחומרים כימים נוספים אשר נלחמים בתהליך הדלקתי.

תזונה המכילה ערכי תזונה גבוהים בעלי יכולת קליטה, ספיגה, הטמעה ועיכול גבוהה, יכולה להביא לשיקום מערכת העיכול ועל ידי כך לחזק, לתגבר ולזרז את מנגנוני הריפוי הטבעיים של הגוף ולאפשר לו לרפא את עצמו, תוך שיקום המפרקים ועצירת תהליכי הניוון.

תזונה נכונה:

-תשחרר את מרבית אנרגית העיכול לריפוי, לשיקום ולהשקטת כאבי המפרקים.

-תשנה את הסביבה הביוכימית של הגוף לסביבה בסיסית במקום חומצית ותמנע הצטברות נוספת של חומצת שתן בחללי המפרקים.

-תשפר את זרימת מחזור הדם בפרקים ובכך תסייע לסלק את עודפי הפסולת ולהזין את הרקמות.

-תקשה על חלקי מזון מעוכלים למחצה ומעוררי אלרגיה להגיע אל מחזור הדם ולגרום לפעילות יתר של מערכת החיסון.

-תאזן את אוכלוסיית חיידקי המעי הפועלת להפחתת הדלקת.

-תפחית את עוצמת התגובה החיסונית נגד המפרקים.

-תסלק את החומרים מעוררי האלרגיה במזון הגורמים לתסמיני הדלקת. כאשר חדירת חלקיקי המזונות יוצרי האלרגיות לזרם הדם פוסקת, התגובה החיסונית אינה מופעלת ובכך מסתיימת מתקפת מערכת החיסון על המפרקים.

מזונות מומלצים:

-פירות וירקות חיים ומיציהם

-דגנים מלאים (קינואה, אורז בר שחור, אורז מלא, אורז אדום, כוסמת, כוסמין, דוחן)

-קטניות (עדשים, אפונה, פולי מאש, גרגרי חומוס, פולי סויה, וכל סוגי השעועית)

-זרעים (זרעי חמניה, זרעי דלעת, זרעי פישתה, שומשום שחור) אגוזים ושקדים,

מזונות אלו כוללים אינספור מתכונים ומאכלים ערבים לחיך, קלים להשגה ומהירים להכנה.

מומלץ להרבות ב:

-מזונות עשרים בגופרית כמו אספרגוס, כרוב, שום ובצל. מזונות אלו פועלים לתיקון הסחוסים והעצמות.

-ירקות ממשפחת המצליבים כמו ברקולי וכרובית המכילים חומרים נוגדי דלקת.

-תבלינים כגון גי'נג'ר, הפועל לשיכוך כאבים ועשיר ברכיבי תזונה המשקמים את המפרקים.

-קארי וכורכום, תבלינים המכילים חומרים נוגדי דלקת היכולים להרגיע מפרקים נפוחים.

-שתיית מים טהורים כל שעתיים במשך היום, על מנת לשמור על שומן הסחוס

תזונה זו עשירה בסיבים תזונתיים אשר מרחיקים עודפי פסולת שהצטברו במעיים ואשר משקמים את תפקוד מערכת העיכול. חשוב להקפיד לצרוך מזונות אלה בצורה הקרובה ביותר בה הם מופיעים בטבע.

מזונות שיש להימנע מהם:

המאכלים הבאים מכבידים על פעולת מערכת העיכול ומעלים את רמת החומציות בגוף. רמת חומציות גבוהה עלולה להחריף את עוצמת הדלקת:

-מוצרים מן החי : בשר אדום, עוף, דגים, ביצים , מוצרי חלב וגבינות

-מזונות מעובדים ומתועשים

-מזונות המכילים גלוטן

-סוכר לבן

-קמח לבן ומוצריו

-קפאין

-אלכוהול

צעד חשוב ביותר בשינוי הרגלי האכילה, הוא ביצוע טיהור גוף מרעלים

טיהור הגוף מרעלים הנו צעד משמעותי ביותר בעצירת מתקפת דלקת המפרקים ורצוי לבצעו לפני שינוי הרגלי התזונה הקבוע. ניתן להפיק ממנו את התועלת המרבית בדרך להחלמה. מרבית אנרגית העיכול שעד כה הופנתה לטיפול במזון, מופנית עתה לתהליך הריפוי והשיקום. באופן זה, כל התאים והרקמות מתנקים ומתחדשים והגוף שב לאיזון. במהלך התהליך, הגוף ניזון מתאי השומן שלו וגם מתאים חולים, חלשים מזדקנים או מתים. בדרך זו, חלק מהתאים הפגועים מדלקת מפרקים מתחלפים. המסת תאי השומן תפחית את משקל הגוף, כך שהעומס על המפרקים יפחת. עומס רב על המפרקים יכול להוות את אחת הסיבות להיווצרות המחלה.

המזון המתאים לתקופת הטיהור הוא :

שתיית נוזלים: מים, מיצי פירות, מיצי ירקות, מרקים, ירקות מאודים, פירות וירקות.

ניקוי זה יעלים את התשוקות למזונות המזיקים, יחדד את בלוטות הטעם כך שניתן יהיה להינות מן מאכלי המזון הטבעי.

לכל אדם מבנה ביוכימי ייחודי וצרכים מיוחדים משתנים כמו מצב בריאות, גיל, עומס שעות עבודה, תגובות פיזיולוגיות למזונות מסוימים והעדפות אישיות. יש להתאים את דרגת הטיהור ואת התזונה המשקמת לכל אחד ואחד באופן פרטני, על ידי יועץ תזונה מומחה ומקצועי. דרגת ההחלמה ומשך ההחלמה תלויות במשתנים אלה.

חשוב ביותר !

שינוי התזונה אינו מבטל מייד את הצורך בטיפול הקונבנציונאלי, אלא משלים אותו. הפחתת מינון התרופות או הפסקת לקיחתן, חייבת להתבצע על ידי ייעוץ רפואי בלבד.

נירה שניידר

יועצת תזונה מוסמכת

תואר שני בתזונה הטבעית

נותנת טיפולים פרטניים ומארגנת סדנאות לטיהור הגוף

Nira8910@yahoo.com

www.nirasnaturalway.blogspot.com

054-7807287